Bloggpost

Filterbobler og ekkokammer

Algoritmer på SoMe har blitt en stor del av hverdagen, og preger oss mer enn vi selv er klar over.

Hva er filterbobler?

Ordet kommer fra forfatteren Eli Pariser, som har skrevet boken The Filter Bubble. Begrepet «Filterboble» er en effekt som oppstår på internettet, hvor vi filtrerer og sorterer bort informasjon, da spesifikke nettsider har mulighetene til å tilby oss tilpasset innhold ut i fra våre interesser og preferanser. Når spesifikke algoritmer lages på en nettside ut i fra hva brukerens tidligere har søkt, lages en filterboble.

Slike filter brukes til å skreddersy søketreffet til akkurat deg. I følge SNL er resultat av dette at brukere får bekreftet egne synspunkter, mens vi på samme tid blir utestengt fra informasjon som ikke samstemmer med egne oppfatninger. En blir derfor lettere knyttet opp mot likesinnede, vi kan kalle det en kulturell eller ideologisk boble. Det betyr at to mennesker kan taste inn akkurat det samme søkeordet, men helt forskjellige søkeresultater. Det har blitt din helt egen, skreddersydde søketjeneste; men det visste du kanskje ikke?

Hva er ekkokammer?

Ekkokammer kan forklares som en metaforisk beskrivelse av ulik informasjon og oppfatninger, som igjen blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon. Disse kamrene deler individer utifra meninger og verdier; noe som kan sammenlignes med filterbobler, hvor likesinnede i befolkningen knyttes tettere opp.

Det er i diskusjoner rundt ekkokamre at fakenews, eller ukorrekt informasjon spres fra aktører og ut til brukerne, kommer frem som en ulempe. Brukerne blir eksponert for den samme informasjonen gjentatte ganger, noe som kan føre til troverdighet og blir til sannhet for brukerne.

Konsekvenser med Filterbobler og Ekkokramre

Det er mange brukere av internettet som ikke er klar over hva disse to begrepene betyr, og hvor involverte de faktisk er i vår hverdag. Og hvilke spørsmål skal vi da stille oss selv; når selv ikke brukerne av internettet bestemmer hva de selv skal se?

Det skaper en sperre mellom et personlig ønske og hva som blir tilpasset dine interesser og verdier på bakgrunn av filterbobler og ekkokamre. Vi kan se disse utfordringene i for eksempel politikken. Hva når internettet selv kan forutse akkurat hva folk skal stemme i et politisk valg, og utfordre demokratiet?

I Norge har nettet gitt alle muligheten til å bidra med ulike synspunkter, opplyse med fakta, argumentere for saker og få gehør. I motsetning til dette har vi land hvor propaganda preger menneskers hverdag hvor akkurat dette har en åpenbar motkraft. Det vil si at brukere i disse landene i stor grad blir eksponert for politiske ytringer som fremmer propagandaen, og som internettet ønsker at brukerne skal være enige i.

En slik fremgang vil kunne føre til store grupperinger, med likesinnede mennesker; og alt dette påvirket frem av filterbobler og ekkokamre.

/Andrea Vanglo

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/vQr8Pw/digitale-meningsbobler-er-skadelige-for-demokratiet-camilla-ac-tepfers-og-haakon-haugli

https://snl.no/filterboble

https://teknologiradet.no/fem-sporsmal-og-svar-om-fake-news/

Mitt navn er Andrea T Vanglo Olsen og jeg er 21 år gammel. Jeg tar bachelor i HR og Personalledelse ved Høyskolen Kristiania, og går andre året. I år tar jeg fordypning i Digital Markedsføring, og det er grunnen til at jeg har startet denne bloggen. Følg med dersom du interesserer deg for akkurat dette, du også.

2 kommentarer

  • Emeline Braatlund Larsen

    Hei! Bra start! Skulle gjerne ønske at du rakk å publisere hele innlegget før fristen gikk ut. Men håper du tar deg tid til å fullføre en annen gang. Tips er å skrive om hva det er og hvilke konsekvenser det kan medføre. Lykke til videre. -Emeline

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *